
MSc i molekylær ernæring og fødevareteknologi
Aarhus, Danmark
VARIGHED
2 Years
SPROG
Engelsk
TEMPO
Fuldtid
ANSØGNINGSFRIST
Anmod om ansøgningsfrist
TIDLIGSTE STARTDATO
Aug 2025
STUDIEAFGIFTER
EUR 16.300 / per year *
STUDIEFORMAT
På campus
* for studerende uden for EU/EØS
Introduktion
Vi er, hvad vi spiser. Hovedbudskabet her, fra både sundhedsguruer og læger, er, at folk skal tackle deres helbredsproblemer ved at spise den rigtige mad i de rigtige mængder. Videnskaben viser en stærk sammenhæng mellem vores helbred og sammensætningen og kvaliteten af den mad, vi spiser.
Kandidatuddannelsen i molekylær ernæring og fødevareteknologi giver dig de værktøjer og den viden, du har brug for til at udvikle næringsrige fødevarer, der er designet til at reducere risikoen for at udvikle sundhedsproblemer som fedme, diabetes, hjertesygdomme, allergi og kræft. Derudover får du viden om fødevareteknologi og processer, der påvirker fødevarers bæredygtighed, kvalitet og funktionalitet samt forbrugernes valg af fødevarer.
Grænseflader mellem fødevareteknologi, ernæring og sundhed
Kandidatuddannelsen i molekylær ernæring og fødevareteknologi er et samarbejde mellem fire akademiske hovedområder på Aarhus Universitet. Dette brede fundament betyder, at de studerende undervises af eksperter inden for deres felt, og at uddannelsen er baseret på en holistisk forståelse af fødevarers betydning for menneskers sundhed. Som studerende på uddannelsen vil du få indsigt i, hvordan nye forarbejdningsmetoder påvirker fødevarers funktionelle egenskaber. Kandidatuddannelsen giver viden om molekylærbiologi og tekniske færdigheder i det vigtige krydsfelt mellem fødevareteknologi, ernæring og sundhed.
Kandidatuddannelsen i molekylær ernæring og fødevareteknologi er åben for studerende med en bachelorgrad i naturvidenskab, teknisk videnskab eller sundhedsvidenskab med et molekylærbiologisk indhold.
Støtte til forskning
De studerende vælger selv, om de vil specialisere sig i molekylærbiologi eller fødevarevidenskab, og de kan knytte sig til relevante forskningsgrupper inden for et af de fire akademiske hovedområder i forbindelse med speciale- og projektarbejde. En anden mulighed er, at de studerende skriver deres speciale på en R&D-afdeling i en privat virksomhed inden for fødevareindustrien.
Livet som studerende
Studerende på dette program er baseret på University Park Campus i Aarhus, hvor en række studenterorganisationer arrangerer akademiske aktiviteter, ekskursioner, fester og sociale arrangementer.
Karriereprofil
Kandidatuddannelsen i molekylær ernæring og fødevareteknologi ruster kandidater til job inden for forskning og udvikling og til rådgivende eller administrative job i fødevareindustrien såvel som i den offentlige sektor. Uddannelsen kan også være springbræt til en forskerkarriere: Studerende kan søge om optagelse på universitetets ph.d.-program enten efter det første år af kandidatuddannelsen eller efter færdiggørelsen af afhandlingen.
Fødevare- og Jordbrugsvidenskab ved Aarhus Universitet
Institut for Fødevarer og Jordbrugsvidenskab på Aarhus Universitet hører til eliten blandt jordbrugsvidenskabelige institutioner i verden og udfører banebrydende forskning. De centrale forskningsområder er klima og naturressourcer, miljø og bioenergi, økologisk landbrug, fødevarekvalitet, husdyrproduktion og planteproduktion.
Bæredygtighed er et grundlæggende princip. Målet er at finde løsninger, der bidrager til en miljømæssig og økonomisk bæredygtig udvikling af landbrugs- og fødevareindustrien.
Fødevare- og landbrugsvidenskab på ranglisterne
På National Taiwan University Ranking 2015 er Aarhus Universitet (AU) nummer 11 inden for Food and Agricultural Sciences, og på U.S. News Best Global Universities ranking 2016 er AU nummer 9 inden for samme område. På QS World University Rankings by Subject 2016 ligger AU på 51-100. pladsen inden for landbrug og skovbrug.
Adgangskrav
Følgende bacheloruddannelser giver adgang til kandidatuddannelsen i molekylær ernæring og fødevareteknologi:
- En bacheloruddannelse i molekylærbiologi, molekylærmedicin og agrobiologi med specialisering i fødevarevidenskab og en bacheloruddannelse i fødevareteknologi.
- En naturvidenskabelig, landbrugsfaglig, teknisk-videnskabelig eller medicinsk videnskabelig bachelorgrad med et molekylærbiologisk indhold svarende til minimum 60 ECTS. Det omfatter minimum 10 ECTS inden for biokemi og yderligere 50 ECTS inden for fagene kemi, organisk kemi og analytisk kemi samt molekylærbiologi.
Optagelse på kurset sker to gange om året med studiestart i slutningen af januar og i slutningen af august.
Vinterstart
For at blive optaget til vinterstudiestart kræves det, at kurserne Molecular Nutrition (10 ECTS) og Food Science (5 ECTS) eller tilsvarende indgår i den adgangsgivende eksamen.
Krav til sprog
Da engelsk er undervisningssproget i alle fag, skal alle ansøgere fremlægge dokumentation for deres engelskkundskaber.
Kriterier for udvælgelse
Da kandidatuddannelsen kun optager et begrænset antal studerende hvert år, er opfyldelse af adgangskravene ikke i sig selv en garanti for optagelse på uddannelsen.
Tildeling af studiepladser er baseret på en samlet vurdering. I evalueringen af kvalificerede ansøgere vurderer optagelseskomitéen ansøgere på baggrund af følgende kriterier:
Akademisk baggrund
- Samlet karakterniveau - bachelorgrad
- Karakterer opnået på relevante kurser*
- Relevante fag* (målt i credits), der indgår i din bacheloruddannelse
* Relevante kurser omfatter kernekurser inden for fagområderne molekylærbiologi, biokemi, cellebiologi, fødevarekemi, organisk kemi og analytisk kemi.
Bemærk, at karakterer, der er opnået efter ansøgningstidspunktet, ikke kan indgå i vurderingen af karakterniveauet.
Optagelsesudvalget vurderer hver enkelt ansøger på baggrund af de oplysninger, der fremgår af eksamensbeviser, karakterudskrifter og kursusbeskrivelser.
Programmets struktur
Molekylær ernæring og fødevareteknologi er en 2-årig MSc-uddannelse.
TS Nat Scient CF60
1 semester
- Molekylær ernæring (10 ECTS)
- Bioaktive fødevarekomponenter (10 ECTS)
- Fødevarevidenskab (5 ECTS)
- Fødevareforbrug og innovation (5 ECTS)
2. semester
- Avanceret molekylær ernæring (10 ECTS)
- Fødevarestruktur og enzymer (10 ECTS)
- Fødevarekvalitet og -teknologi (10 ECTS)
3 & 4 Semester
Kandidatspeciale i molekylær ernæring og fødevareteknologi (60 ECTS)
I stedet for et 60 ECTS kandidatspeciale kan de studerende vælge et 45 ECTS kandidatspeciale og 15 ETCS valgfrie kurser.
En af verdens førende forskere
Aarhus Universitets forskning i jordbrugs- og fødevarevidenskab er banebrydende og placerer universitetet i forreste række blandt jordbrugsvidenskabelige institutioner i hele verden. De centrale forskningsområder er klima og naturressourcer, miljø og bioenergi, økologisk landbrug, fødevarekvalitet, husdyrproduktion og planteproduktion.
Bæredygtighed er et grundlæggende princip. Målet er at finde løsninger, der bidrager til en miljømæssig og økonomisk bæredygtig udvikling af landbrugs- og fødevareindustrien.
På ranglisten
Landbrugsvidenskab på Aarhus Universitet er nummer 22 i verden på US News Best Global Universities-ranglisten i 2020, og på National Taiwan University-ranglisten i 2019 er det nummer 19 i landbrugsvidenskab på Aarhus Universitet. Agriculture and Forestry på AU er rangeret som nummer 35 på QS World University Rankings 2020 efter fag.
Mød vores dimittender
Jesper Malling Schmidt, kandidat, MSc i molekylær ernæring og fødevareteknologi og ph.d.-studerende ved Institut for Fødevarevidenskab, Aarhus Universitet
I mit projekt undersøger jeg protein fra kartofler. Proteinet er et biprodukt, der bliver tilbage, når stivelsen og fibrene er blevet fjernet. Jeg isolerer proteinet, og det kan efterfølgende bruges i alle typer mad. I pølser, for eksempel, er målet at erstatte animalsk kød og fedt med vegetabilsk protein. Det ville være mere miljømæssigt bæredygtigt og billigere for både virksomheder og forbrugere. Du kan gøre det samme, når du producerer mayonnaise eller måske endda chokoladeovertrukne skumfiduser. Her kan du bruge kartoffelprotein til helt eller delvist at erstatte protein fra æg.