Keystone logo
Linköping University

Linköping University

Linköping University

Introduktion

Er du nysgerrig efter, hvordan det er at studere på LiU? Deltag i en chat om, hvordan det er at bo og studere på vores campusser i Sverige. Vi tilbyder gratis webinarer og optagelser for både potentielle og optagne gradstuderende hele året. Besøg vores Mød os online- side.

Om Linköping University

Linköping University vil aldrig hvile på sine laurbær.

I tæt samarbejde med erhvervslivet og samfundet udfører Linköping University (LiU) verdensledende grænseoverskridende forskning inden for områder, herunder materialevidenskab, it og hørelse. I samme ånd tilbyder universitetet mange innovative uddannelsesprogrammer, mange af dem med et klart erhvervsfokus, hvilket fører til kvalifikationer som for eksempel læger, lærere, økonomer og ingeniører.

Universitetet har 32.000 studerende og 4.000 ansatte på fire campusser. Sammen søger vi svar på de komplekse spørgsmål, vi står overfor i dag. Vores studerende er blandt de mest ønskelige på arbejdsmarkedet, og internationale placeringer placerer LiU konsekvent som et førende globalt universitet.

LiU opnåede universitetsstatus i 1975 og innovation er vores eneste tradition.

Linköping University historie

I 1975 blev Sveriges sjette universitet grundlagt i Linköping. Siden da er Linköping University (LiU) vokset markant og ekspanderede til Norrköping og Stockholm.

Linköping har været et vigtigt læringscenter siden middelalderen, da Linköping domkirke tilbød en skole med omfattende internationale kontakter og sin egen studerende i Paris. I 1627 blev katedralskolen den tredje gymnasium i Sverige, og i 1843 begyndte et college for folkeskolelærere at arbejde. I Norrköping blev Fröbel Institute - Sveriges første college for uddannelse af førskolelærere - grundlagt i 1902.

Fra universitetet til universitetet

Det, der senere skulle blive Linköping University begyndte at tage form i midten af 1960'erne. Den videregående uddannelse i Sverige udvidede sig, og i 1965 besluttede det svenske parlament at oprette en filial af Stockholms Universitet sammen med et universitetshøjskole for teknik og medicin i Linköping.

I efteråret 1967 flyttede filialen til Stockholms Universitet lokaler i det centrale Linköping. Der kunne de første studerende tage kurser inden for humaniora, samfundsvidenskab og naturvidenskab. To år senere var enhederne for teknik og medicin i gang.

I 1970 begyndte uddannelse og forskning at flytte ind i den nyligt opførte Campus Valla, en kort afstand fra byens centrum. Bygninger A og B var de første, der blev afsluttet. Samme år blev de forskellige dele fusioneret til dannelse af Linköping University College, herunder fakulteter for ingeniørvidenskab, medicin og kunst og videnskaber.

Det nye universitetskollegium var det første i Sverige, der tilbød studieprogrammer inden for industriel ingeniørvidenskab og ledelse og anvendt fysik og elektroteknik, begge begyndte i 1969. Nogle år senere, i 1975, lancerede Linköping University Sveriges første Computer Science and Engineering-program.

1975 var også året, da Linköping University College blev Linköping University , det sjette universitet i Sverige. I overensstemmelse med reformen i 1977 af det svenske videregående uddannelsessystem blev læreruddannelsen også overført til Linköping University .

Tværfaglig forskning og problembaseret læring

Linköping University har altid arbejdet med innovation inden for uddannelse og forskning. I 1980 vedtog den nyligt oprettede afdeling for tematiske studier en tilgang, der var ny i Sverige. Forskningen blev organiseret i tværfaglige temaer, såsom teknologi og sociale ændringer eller vand- og miljøundersøgelser. Forskere arbejdede på tværs af grænser for at løse komplekse problemer. LiU var også først i Sverige med at introducere forskerskoler for forskellige temaer. Modellen spredte sig senere til andre dele af universitetet og blev en national succes.

Det nye Fakultet for Sundhedsvidenskaber (Hälsouniversitetet), der blev dannet i 1986, kombinerede statlig og regionalt finansieret uddannelse. Det introducerede en radikalt ændret metodologi, idet den var den første i Sverige til at bruge problembaseret læring, PBL. Senere blev LiU det første universitet i verden, der tillader studerende fra forskellige sundhedsvidenskabelige programmer at behandle faktiske patienter på en studenterstyret træningsafdeling.

Udvidelse til Norrköping - og Stockholm

En betydelig milepæl i universitetets historie var åbningen af Campus Norrköping i 1997. Nogle programmer var tidligere drevet fra Norrköping, men antallet af studerende voksede nu drastisk i takt med regeringens bestræbelser på at udvide den videregående uddannelse. Historiske fabrikker i det tidligere industridistrikt blev igen fyldt med liv, da de blev fyldt med klasseværelser, laboratorier, caféer, et bibliotek og selvfølgelig studerende.

Linköping University udvidede også til Stockholm, da den velrenommerede Carl Malmsten School of Furniture søgte en samarbejdspartner fra den akademiske sektor. Malmsten-møbeldesign- og håndværksprogrammer blev en del af LiU i 2000. Efter næsten 60 år på Södermalm i centrum af Stockholm flyttede Malmstens til nye lokaler på øen Lidingö i efteråret 2009. LiU fik sin fjerde campus.

Buro Millennial / Pexels

122631_pexels-photo-1438072.jpeg

LiU i tal

Nogle vigtige tal for Linköping University .

Uddannelse

 • 32.000 studerende (fuldtidsækvivalenter 17.907)
 • 21.400 på Campus Valla
 • 5.500 på Campus Norrköping
 • 3.900 på University Hospital Campus (US)
 • 2.100 distancestuderende og studerende andre steder, inklusive Campus Lidingö

(Nogle studerende tager kurser på mere end en campus.)

 • 120 studieprogrammer, hvoraf 27 er internationale programmer på engelsk
 • 550 enkeltfagskurser
 • Udvekslingsaftaler med 400 universiteter i 50 lande
 • 2.400 internationale studerende
 • 2.200 første cyklus grader
 • 2.700 andencyklus grader

Forskning og videnskabelig træning

 • 300 professorer
 • 1.200 ph.d.-studerende
 • 40 licentiatgrader
 • 140 doktorgrader

Personale

 • 4.000 ansatte (fuldtidsækvivalenter 3.156)

Placeringer

 • Linköping

  Linköping University, , Linköping

 • Norrköping

  Bredgatan 33, 602 21 Norrköping, , Norrköping

  • Linköping

   9HWF+26 Linköping, , Linköping

   • Linköping

    CJ3C+CV Linköping, , Linköping

    • Lidingö

     942V+89 Lidingö, , Lidingö

     • Linköping

      Linköping, Sverige

      Spørgsmål