
MSc i proteinvidenskab
Linköping, Sverige
VARIGHED
4 Semesters
SPROG
Engelsk
TEMPO
Fuldtid
ANSØGNINGSFRIST
15 Jan 2026
TIDLIGSTE STARTDATO
Aug 2026
STUDIEAFGIFTER
SEK 280.600 *
STUDIEFORMAT
På campus
* kun til studerende uden for EU, EØS og Schweiz
Introduktion
Detaljeret viden om proteiner og andre biomolekyler er afgørende for vores forståelse af levende processer. Ved at studere proteinvidenskab vil du være forberedt på udfordringer såsom at afsløre de molekylære årsager til sygdom, designe værktøjer til tidlig og pålidelig diagnose og finde effektive terapier.
Dette kandidatprogram vil give dig dyb indsigt i mekanismer for proteinhandling, baseret på komplekse strukturelle aspekter og medieret gennem bindingsdynamik, selektivitet og katalytisk funktion. Du vil også studere farmakologi og lægemiddeludvikling.
Stærkt forskningsmiljø
Uddannelsen udbydes i et internationalt succesfuldt forskningsmiljø med fokus på adfærden af fejlfoldede proteiner, der forårsager neurodegenerative sygdomme, interaktionsmønstre for kræftrelaterede proteiner og design af antimikrobielle peptider til erstatning af traditionelle antibiotika. Kurserne undervises af lærere, der alle er aktive forskere og er lige så ivrige efter at dele deres ekspertise, som de er lydhøre over for elevernes ideer.
Omfattende laboratoriefærdigheder
Du får adgang til store instrumentfaciliteter, hvilket giver dig mulighed for at udvikle omfattende laboratoriefærdigheder og deltage i spændende projekter. Du vil også træne dine kommunikations- og teamworkevner. Uddannelsen afsluttes med et uddannelsesprojekt udført i tæt samarbejde med forskere i den akademiske verden eller på en virksomhed.
pensum
Formål
Kandidatuddannelsen i proteinvidenskab har til formål at give de studerende den viden, færdigheder og holdninger, der kræves for en professionel inden for området eller for videre postgraduate studier. Programmet imødekommer både nationale og internationale behov fra universiteter, industri og samfundet generelt. Uddannelsen har til formål at give en dybdegående forståelse af proteiners og andre biomolekylers kemiske og biofysiske egenskaber og den rolle disse molekyler spiller inden for primært det biomedicinske område, men også til anvendelser inden for bioteknologi.
Studerende, der dimitterer fra kandidatuddannelsen i proteinvidenskab, skal:
- være godt forberedt på avanceret videnskabelig kommunikation med forskellige målgrupper
- være i stand til at bidrage til en bæredygtig udvikling af samfundet
- være godt forberedt til både videre postgraduate studier og til det nationale og internationale arbejdsmarked.
Sigte
Disciplinær viden og ræsonnement
Kandidater fra kandidatuddannelsen i proteinvidenskab demonstrerer viden og forståelse inden for proteinvidenskab, herunder et bredt kendskab til området og betydelig dybdegående viden inden for visse dele af området. Kandidaterne har også kendskab til aktuel forskning på området.
Uddannelsen bygger på en bacheloruddannelse, hvor der er opnået grundlæggende viden inden for kemi, kemisk biologi eller tilsvarende. Adgangskravene omfatter mindst 10 ECTS-point i biokemi.
En kandidatstuderende fra kandidatuddannelsen i proteinvidenskab har indgående kendskab til proteinkemi, proteomik, biomolekylært design, strukturbiologi og farmaceutisk kemi. Dette inkluderer viden om
- strukturelle biologiske metoder, herunder eksperimentelle metoder til undersøgelse af de strukturelle-funktionelle sammenhænge mellem proteiner og andre biomolekyler
- vigtige begreber og teorier for interaktioner og reaktionsmekanismer for biomolekyler
- metoder og strategier til global, kvantitativ og komparativ proteinanalyse
- begreber, metoder og teorier anvendt i rationelt biomolekylært design
- biomolekylære processer, der er vigtige for proteinfejlfoldningssygdomme, cancer, virussygdomme og lægemiddelfunktion.
Derudover kan kandidatstuderende fra uddannelsen planlægge, udføre og evaluere laboratorieforsøg inden for proteinvidenskab, samt bruge moderne software til analyse af relaterede data.
Kandidatuddannelsen i proteinvidenskab gennemføres i tæt samarbejde med stærke forskningsmiljøer, hvilket giver den studerende indsigt i aktuelle forskningsspørgsmål inden for de molekylære biovidenskaber med udgangspunkt i proteinkemi, strukturbiologi, proteomik og biomolekylært design. Under kandidatspecialarbejdet kan den studerende arbejde et helt år med en forskningsgruppe, en virksomhed eller en offentlig myndighed, og sætte sig rigtigt godt ind i forskningsresultater inden for et af områderne. Den færdiguddannede studerende er desuden i stand til at designe en videnskabelig undersøgelse og er dygtig til kritisk at læse relevant forskningslitteratur.
Personlige og professionelle evner og egenskaber
Studerende, der er uddannet fra kandidatuddannelsen i proteinvidenskab, har opnået de individuelle og faglige færdigheder og holdninger, der kræves for kritisk og systematisk at kunne integrere viden og til at analysere og vurdere komplekse problemstillinger selv med begrænset information. Kandidaterne kan også tage ansvar på arbejdspladsen eller under postgraduate studier vedrørende arbejdsmoral, pålidelighed og respekt for andre fagpersoners ekspertise. Studerende fra uddannelsen kan foretage relevante vurderinger vedrørende videnskabelige, sociale og etiske aspekter.
Interpersonelle færdigheder: Teamwork og kommunikation
Studerende, der er uddannet fra kandidatuddannelsen i proteinvidenskab, kan samarbejde med andre mennesker. Dette kræver evnen til at deltage aktivt i et projekt med udpegede roller, opgaver og ansvar. Kandidaterne kan også igangsætte, planlægge, lede og evaluere større projekter. Studerende, der er uddannet fra uddannelsen, er dygtige til skriftlig og mundtlig kommunikation. Eleverne kan præsentere information, problemer og løsninger på en struktureret måde med relevante teknikker, på engelsk eller på deres modersmål, til forskellige målgrupper.
Planlægning, gennemførelse og præsentation af forsknings- eller udviklingsprojekter med hensyn til videnskabelige og samfundsmæssige behov og krav
Studerende, der er uddannet fra kandidatuddannelsen i proteinvidenskab, skal have viden om naturvidenskabsmanden og naturvidenskabens rolle i samfundet. Kandidaterne forstår også de sociale og økonomiske forhold på området og i det relaterede forskningsområde. De kan igangsætte, gennemføre og præsentere avancerede udviklingsprojekter med etablerede metoder.
Undervisning og arbejdsmetoder
Uddannelsen omfatter fire semestres fuldtidsstudier og fører til en Master of Science (120 point) i kemisk biologi. Undervisningssproget er engelsk. De inkluderede kurser findes i læseplanen. Normalt præsenteres kursernes indhold ved forelæsninger, laboratoriearbejde og seminarer. Laboratorieprojekter og andre opgaver er en del af nogle kurser og vil blive rapporteret mundtligt og/eller skriftligt. Deltagelse i forelæsninger og problemløsningstimer er normalt frivillig, mens laboratoriearbejde og seminarer er obligatoriske.
Kandidatafhandlingen udføres hovedsageligt i løbet af andet år og omfatter 30, 45 eller 60 högskolepoäng (svarende til ECTS-point). Det betyder, at den studerende kan vælge en mindre omfattende specialeafhandling og kombinere denne med videre kursusstudier inden for andre beslægtede områder, eller mere dybdegående kurser inden for samme område.
I studieordningen er det specificeret, hvilke kurser der er obligatoriske (m), valgfrie (e) eller frivillige (v). Også notationen m/e kunne findes, hvilket betyder, at en af en gruppe af kurser bør vælges. Kurser, der ikke indgår i studieordningen, skal godkendes af uddannelsesbestyrelsen efter samråd med studievejlederen. Kurserne skal være relevante for uddannelsen.
Der anvendes to alternative læseplaner afhængigt af den studerendes uddannelsesmæssige baggrund. De præsenteres som to profiler:
- "Internt" er for studerende med en bachelorgrad i kemisk biologi fra Linköping University og andre studerende med viden svarende til læringsudbyttet fra TFKE37 Biologiske Målinger, TFKE38 Genteknologi, TFKE60 Project Course, Chemical Biology, og NKED15 Protein Chemistry.
- "Ekstern" er for studerende, der opfylder de specifikke adgangskrav til uddannelsen, men som ikke har viden svarende til læringsudbyttet fra TFKE37, TFKE38, TFKE60 og NKED15.
Forskning
Hammarström Lab
Vi er interesserede i proteinfejlfoldning, amyloiddannelse og sygdom, både på det molekylære niveau og i det cellulære perspektiv.
Undvigende kræftrelateret protein fanget under flugten
Forskere har for første gang set, hvordan MYC-proteinet, som spiller en central rolle i cancer, binder sig til et nøgleprotein og styrer vigtige funktioner i celler. Den nye opdagelse kan på sigt hjælpe i udviklingen af nye kræftlægemidler.
Spormolekyler kan skelne mellem meget lignende hjernesygdomme
To sygdomme, der påvirker hjernen, Parkinsons sygdom og multipel systematrofi, viser de samme karakteristika. Forskere har nu vist, at spormolekyler udviklet på LiU kan skelne mellem disse sygdomme.
Laboratorium for molekylære materialer
Vi er et tværfagligt team med en passion for naturvidenskab. Vores forskning er fokuseret på design og udvikling af molekyler, bløde materialer og hybrid nanoskala komponenter og enheder til en bred vifte af biomedicinske applikationer.
Indlæggelser
Galleri
Stipendier og finansiering
Stipendier
Linköping Universitet (LiU) tilbyder et begrænset antal stipendier til fremragende internationale studerende. For nogle programmer og nationaliteter er det også muligt at søge om et stipendium gennem Det Svenske Institut. Der er også andre finansieringsmuligheder for studier i Sverige.
LiU Internationalt stipendium
LiU International Scholarship har til formål at støtte internationale kandidatstuderende med et betydeligt akademisk potentiale, som skal betale undervisningsgebyr. Undervisningsgebyret for en studerende, der modtager et internationalt stipendium fra LiU, reduceres med 25, 50 eller 75 %. Vi tilbyder et begrænset antal af disse stipendier til nye studerende.
Er jeg berettiget til at søge?
Studerende, der har søgt ind på en kandidatuddannelse ved Linköping Universitet, og som opfylder alle følgende betingelser, kan søge om et stipendium:
- du har søgt inden fristen for den første optagelsesrunde
- du har indsendt alle de krævede dokumenter inden fristens udløb
- du valgte en kandidatuddannelse på Linköping Universitet som din første prioritet (rangeret som nummer 1 ud af 4)
- du er blevet optaget på dit førstevalg i den første meddelelse om udvælgelsesresultater (normalt i begyndelsen af april)
- du skal betale undervisningsgebyr.
Stipendier til studier i Sverige
Stipendier fra Det Svenske Institut
Det statslige organ Swedish Institute (SI) tilbyder en række forskellige stipendier afhængigt af studieniveauet, det land, du kommer fra, og formålet med dine studier. Ansøgningsperioden for SI-stipendierne varierer. Læs mere om SI-stipendierne, og hvordan du ansøger på deres hjemmeside.
Andre stipendier
Mange foreninger, fonde og andre organisationer tilbyder stipendier eller rejsestipendier til studier i Sverige. Det officielle StudyinSweden.se-websted har samlet en liste over ressourcer, hvor du kan søge efter stipendier, der er åbne for studerende fra mange lande eller specifikt fra dit land.
Læreplan
1. semester (efterår 2022)
Specialisering: Ekstern
Periode 1
- TFKE37 --- Biologiske målinger --- 6
- TFKE38 --- Genteknologi --- 3
- TFKE65 --- State of te Art in Molecular Life Science --- 6*
- TFTB45 --- Bioinformatik --- 3
Periode 2
- NVFA09 --- Farmakologi --- 6
- TFKE65 --- State of te Art in Molecular Life Science --- 6*
- TFKE67 --- Biostrukturelle teknologier --- 6
Specialisering: Intern
Periode 1
- TFKE57 --- Proteomik --- 6
- TFKE65 --- State of te Art in Molecular Life Science --- 6*
- TVMB26 --- Molekylær virologi --- 6
Periode 2
- TFKE48 --- Biomolekylære sygdomsprocesser --- 6
- TFKE65 --- State of te Art in Molecular Life Science --- 6*
- TFKE67 --- Biostrukturelle teknologier --- 6
2. semester (forår 2023)
Specialisering: Ekstern - Forberedende kurser
Periode 1
- NKED15 --- Protein kemi --- 12
- TFKE54 --- Fremstilling af proteiner --- 3
- TFKE66 --- Strukturbaseret proteinmålretning og -teknik, projektkursus --- 6*
Periode 2
- NKED20 --- Medicinalforskning og lægemiddeludvikling --- 6
- NKED82 --- Biomolekylært design --- 6
- TFKE66 --- Strukturbaseret proteinmålretning og -teknik, projektkursus --- 6*
Specialisering: Interne - Forberedende kurser
Periode 1
- NBID64 --- Molekylær fysiologi og cellesignaleringsmekanismer --- 6
- NVFA10 --- Farmakologi --- 6
- TFKE66 --- Strukturbaseret proteinmålretning og -teknik, projektkursus --- 6*
Periode 2
- NKED20 --- Medicinalforskning og lægemiddeludvikling --- 6
- NKED82 --- Biomolekylært design --- 6
- TFKE66 --- Strukturbaseret proteinmålretning og -teknik, projektkursus --- 6*
3. semester (efterår 2023)
Specialisering: Ekstern - Forberedende kurser
Periode 1
- TFKE57 --- Proteomik --- 6
- TFKE60 --- Projektkursus, kemisk biologi --- 6*
- TVMB26 --- Molekylær virologi --- 6
Periode 2
- TFKE48 --- Biomolekylære sygdomsprocesser --- 6
- TFKE60 --- Projektkursus, kemisk biologi --- 6*
Specialisering: Interne - Forberedende kurser
Periode 1
- TQXX60 --- Eksamensprojekt - kandidatafhandling --- 60*
Periode 2
- TQXX40 --- Eksamensprojekt - kandidatafhandling --- 45*
- TQXX60 --- Eksamensprojekt - kandidatafhandling --- 60*
4. semester (forår 2024)
Specialisering: Interne - Forberedende kurser
Periode 1
- TQXX40 --- Eksamensprojekt - kandidatafhandling --- 45*
- TQXX60 --- Eksamensprojekt - kandidatafhandling --- 60*
Periode 2
- TQXX40 --- Eksamensprojekt - kandidatafhandling --- 45*
- TQXX60 --- Eksamensprojekt - kandidatafhandling --- 60*
Programundervisning
Karrieremuligheder
Når du er færdiguddannet, vil din laboratorieerfaring og grundige forståelse af molekylære interaktioner åbne karrieredøre til den biovidenskabelige industri og det voksende område for biologiske lægemidler samt til hospitalslaboratorier og kemiske analysevirksomheder. Du vil også være kvalificeret til at fortsætte din akademiske uddannelse med henblik på en doktorgrad.