Mamaself+

Introduktion

Læs den officielle beskrivelse

Et konsortium på seks universiteter

Mamaself Consortium inkluderer 6 primære europæiske universiteter inden for materialevidenskab, ingeniørfysik, kemi:

 • University of Rennes 1, Frankrig,
 • University of Montpellier, Frankrig,
 • Technische Universität of München (TUM), Tyskland,
 • Ludwig Maximilian University i München (LMU), Tyskland,
 • Universitetet i Torino, Italien,
 • Adam Mickiewicz University, Polen.

Partnerne har en stor baggrund inden for materialevidenskab og et langt samarbejde med Large Scale Facilities. De er beliggende i kulturelt og historisk rige europæiske byer. Gennem fuld integration af undervisning og forskning har konsortiumuniversiteterne formået at samle forskellige specialiseringer i et unikt kursusprogram.

University of Rennes 1

Universitetet i Rennes1, hvis oprindelse stammer fra middelalderen, blev grundlagt under ny status i 1969 som et statsuniversitet. Universitetet i Rennes 1 er beliggende i Frankrig, (Bretagne), yderst vest for det kontinentale Europa.

En videnskabelig campus på et tværfagligt universitet

MAMASELF, europæisk kandidat i materialevidenskab

University Rennes 1 er et stærkt tværfagligt universitet, der består af fire vigtigste videnskabelige områder:

 • Matematik og ikt (informations- og kommunikationsvidenskab
 • Life and Health Sciences,
 • Materialevidenskab,
 • Humaniora og samfundsvidenskab

Universitetet bifalder i øjeblikket ca. 30.000 studerende (inklusive ca. 4.500 internationale studerende) plus mere end 2.000 i efteruddannelse, alle omgivet af 1.600 lærere og forskere på heltid og ca. 950 administrativt og teknisk personale.

University Rennes1 er kun en og en halv time væk fra Paris og en time fra prestigefyldte steder som Mont Saint-Michel eller Saint-Malo. Baseret på vores aktiver og forpligtet til at deltage i det 21. århundredes innovation og viden, er en af vores største prioriteringer at skabe et levende internationalt universitet.

Science University of Rennes omfatter alle de store videnskabelige og teknologiske områder.

Den videnskabelige campus, det grønne Beaulieu-campus, hvor Mamaself-kurset finder sted, ligger i byen.

International

Universitetet i Rennes 1 har en dynamisk international relationspolitik. Den løbende udvikling af internationale kurser og videnskabelige samarbejder har gjort det muligt for os at nå fremragende resultater.

På et undervisningsniveau tilbyder vi grader, der udelukkende undervises på engelsk: kandidatgrader, dobbelt grader med internationale partnere og off-campus træningssessioner.

Vores videnskabelige samarbejde inkluderer 17 internationale associerede laboratorier (LIA'er) og internationale forskningsgrupper (GDRI'er) i samarbejde med National Center for Scientific Research (CNRS) eller det franske nationale institut for sundhed og medicinsk forskning (INSERM).

Talrige indkommende og udgående studerende, undervisere og forskere fra hele verden ud over vores forpligtelse til at øge mobiliteten for ikke-undervisere, karakteriserer det globale netværk af Université de Rennes 1. UR1 er involveret i 180 bilaterale kontrakter i Erasmus-programmet .

Politikken for Université de Rennes 1 er at udføre excellen t grundlæggende og disciplinær forskning af den videnskabelige og teknologiske relevans ved at fremme udviklingen af meget innovative og risikofyldte projekter og leverer moderne faciliteter og fremme tværfaglig researchto adresse store nuværende og fremtidige samfundsmæssige emner.

Forskning ved University Rennes1

University Rennes 1 er et stort center for multidisciplinær forskning, der er kendt på både nationalt og internationalt plan og en del af det internationale videnskabelige samfund.

Forskning udført på Université de Rennes 1 er kendt på både nationalt og internationalt niveau inden for forskellige områder. For kun at nævne nogle få, er afdelingerne for matematik og kemi blandt de øverste henholdsvis 150 og 200 i Shanghai's rangordning, mens jordvidenskaber vises i 200 i QS-rangering.

Næsten alle sine 1600 fakulteter og videnskabsmænd sammen med ca. 1100 ph.d.-studerende er samlet i 32 forskningsenheder / laboratorier co-mærket af prestigefyldte nationale forskningsorganer.

University of Montpellier

Historie

Institut for kemi, oprettet i 1879, blev Ecole Nationale Supérieure of Chemistry of Montpellier i 1941. Montpellier havde allerede en længe etableret medicinsk college og en pharmacy-skole, men også et respekteret Royal Society of Sciences oprettet i 1706. I 1810 , et naturvidenskabelige fakultet startede med oprindeligt syv stole: matematik, astronomi, fysik, kemi, zoologi, botanik og mineralogi.

I 1964 forlod fakultetet centrum af Montpellier for at bosætte sig på et 30 hektar campus nord for byen, hvor 146 000 m2 bygninger til undervisning og forskning blev bygget.

Universitetet Montpellier (kaldet Université des Sciences)

Institut Charles Gerhardt Montpellier

Institut de Chimie Moléculaire et des Matériaux, Institut Charles Gerhardt Montpellier (ICGM) blev grundlagt 1. januar 2007. Som hovedaktør for kemipolen (Pôle Chimie Balard) på Montpelliers sted. ICGM's ambition er at præsentere et center for fremragende forskning, uddannelse og teknologioverførsel inden for områderne molekylær og materialekemi.

Instituttet samler ekspertise fra kemikere, fysikere og farmaceuter i otte teams, der er kendt inden for molekylær, makromolekylær og uorganisk syntese, faststofkemi, materialevidenskab, teori og modellering, katalyse, energiproduktion og opbevaring, elektronik og sundhedspleje.

International

University of Montpellier byder 2332 internationale studerende velkommen fra hele verden og især fra Europa og Middelhavslandene. Desuden vises University of Montpellier i den prestigefyldte Shangaï-rangering og er blandt de ti bedste franske universiteter.

University of Montpellier er stærkt involveret i en række internationale projekter inden for forskellige rammer. UM2 har også en enorm oplevelse i Erasmus-programmet. Dette indebærer en driftsinfrastruktur til velkomsttjenester, der tilbydes udenlandske studerende. UM2 har sat udviklingen af Erasmus Mundus og relaterede programmer som en af universitetets højeste prioriteter.

Technische Universität München (TUM)

Technische Universität München så først dagens lys i 1868 i form af det uafhængige 'Royal Polytechnic'. Som Carl Max von Bauernfeind, dets første rektor, sagde i sin indvielsesadresse, blev etableringen grundlagt for at "bringe videnskabens vitaliserende gnister til at bære teknologien". Siden grundlæggelsen af tiden har Technische Universität München opnået et internationalt ry på mange områder: vi kan med stolthed påpege, at et antal nobelprisvindere stammer fra vores universitet.

Technische Universität München har en unik position i Europa med hensyn til det valg af felter, det tilbyder. Kurserne dækker alle områder inden for natur- og ingeniørvidenskab sammen med medicin og biovidenskab.

Undervisningen i Technische Universität München inkluderer 26 kurser, der fører til en tysk diplomuddannelse, og 45 bachelor- og kandidatkurser er for nylig blevet introduceret.

Ludwig Maximilians Universität (LMU)

Ludwig-Maximilians-Universität (LMU) München nyder en århundreder gammel tradition og er i dag et af de mest internationalt anerkendte og stærkeste forskningsuniversiteter i Tyskland.

Folk kommer til LMU München for at søge dets unikke akademiske mangfoldighed. Dets 18 fakulteter giver omkring 700 professorer og 3.000 akademiske medarbejdere plads til forskning og undervisning. De tilbyder et bredt og afrundet udvalg af læringsmuligheder, der dækker alle områder, hvad enten det drejer sig om humaniora og kulturstudier, jura, økonomi og sociologi eller medicin og videnskaber.

Vores forskningsstatistikker taler for sig selv: LMU München er en del af 24 samarbejdsforskningscentre finansieret af det tyske forskningsfond (DFG) og er værtsuniversitet for 13 af dem. Det er også vært for 12 DFG-forskningsuddannelsesgrupper og tre internationale doktorgradsprogrammer som en del af Elite-netværket i Bayern. Det tiltrækker yderligere 120 millioner euro om året i finansiering udefra og er intensivt involveret i nationale og internationale finansieringsinitiativer. Alt dette demonstrerer, hvorfor LMU München regelmæssigt får topkarakter i national og international placering.

Med uddannelser tilgængelige i 150 fag i talrige kombinationer, er udvalget af kurser, vi har at tilbyde, ekstremt bredt. Cirka 47.000 studerende, hvoraf 16 procent kommer til os fra udlandet, udnytter i øjeblikket disse muligheder. De ser deres studier som en investering i fremtiden, en lanceringsplade for deres senere karriere. Vi sætter vores tro på fantasi, åbne sind og kreativ intelligens.

Universitetet i Torino

Med 65.000 studerende, 4.000 professorer og ansatte, 4.000 post-ph.d.-studerende og postdoktorander, 120 bygninger i forskellige områder i Turin og på nøglepunkter i Piemonte-regionen kan University of Turin virkelig hævde at være en slags by inden for -en by, fremme kultur, generere forskning, innovation, træning og beskæftigelse. Med seks hundrede års tradition bag sig og et rigt aktiv med moderne ressourcer har University of Turin holdt op til sin mission helt frem til i dag og vil fortsætte med at gøre det i fremtiden.

Universitetet kan prale af tolv skoler, der dækker stort set alle videnfelt og tre af de elleve største forskningscentre i landet.

Nogle af de tilbudte grader er unikke i Italien, såsom militær strategi, bioteknologier, restaurering (Venaria), erhvervsliv, sportsvidenskab. Skolen for offentlig politik og administration, der plejer den næste generation af ledere for byen og regionen.

Torino Universitet, der altid har været i avantgarde for forskning, forgrener sig i nyere, men lige så vigtige sektorer som landbrug og fødevarevidenskab, socialpolitik, it, scenekunst, kommunikationsvidenskab og bevarelse af kulturarven. Universitetet er også dedikeret til at videreføre sin herlige tradition for forskning inden for traditionelle emner som historie, filosofi, jura, økonomi og medicin.

Universitetet har været en nøgleafspiller i prestigefyldte projekter som ”The City of Health and Science”. Det interesserer sig tæt på områdets netværk af museer, der spænder fra egyptisk til moderne kunst. Det kører sine egne medier, radio, tv og filmproduktioner.

Det er også aktivt på internationalt plan med partnerskaber med Indien, Kina og med en række nye lande i Asien, Latinamerika, Østeuropa og Middelhavet og med en række internationale organisationer, der er aktive i regionen.

Adam Mickiewicz University

Adam Mickiewicz University i Poznan er den største akademiske institution i Poznań og et af de øverste polske universiteter. I øjeblikket er dens studentpopulation næsten 40 000 studerende og 1 300 ph.d. studerende. Universitetets mission er at fremme viden gennem forskning og undervisning af høj kvalitet i partnerskab med erhvervslivet, offentlige tjenester og udvikling af socialt ansvar.

Universitetet udvider og opdaterer kontinuerligt forskningsprogrammer og indhold af studieplaner med særlig vægt på deres tværfaglige og internationale karakter.

Universitetet beskæftiger i øjeblikket næsten 3.000 undervisere, herunder 370 ansatte professorer og over 2200 ikke-akademiske ansatte. AMU består af 15 fakulteter, blandt andet Det Biologiske Fakultet, Det Kemiske Fakultet, Det Fysiske Fakultet og Det Matematiske Fakultet og datalogi.

Meget vigtigt for udviklingen af videnskabelig forskning har to store forskningscentre: NanoBioMedical Center og Center for Advanced Technologies.

Tilknyttede partnere

Mamaself-konsortiet har stærke forbindelser med partnerinstitutioner i Europa og uden for Europa. Mamaself-studerende kan tilbringe deres speciale-semester (SEM 4) på en af partnerinstitutionerne i Mamaself-konsortiet. Da alle partnere hører til de førende grupper verden over inden for deres disciplin, er dette som en chance for vores studerende at gennemgå praktikpladser i disse laboratorier og få en fremragende forskningstema og aktiviteter til deres speciale.

 • Kyoto Universitet - Japan
 • Tokyo Institute of Technology - Japan
 • Paul Scherrer Institut - Schweiz
 • Indian Institute of Technology Madras - Indien
 • Cornell University - USA
 • University of Connecticut - USA
 • Det sydlige føderale universitet - Rusland
 • Universitetet i Sao Paulo - Brasilien

Storskala faciliteter

Mamaself-konsortiet er stærkt forbundet til Large Scale-faciliteter. Dette program giver de studerende mulighed for at arbejde med og på Large Scale Faciliteter i løbet af kandidatuddannelsen, og på den måde erhverve specifik efterspurgte kompetencer.

Hvorfor stor skala faciliteter?

Synchrotron-stråling er strålingsinstrumenter med høj ydeevne, der tillader opnåelse af flerskala- og multifunktionsundersøgelser af materialer fra industriel såvel som grundlæggende interesse. I betragtning af deres strategiske betydning forpligter hver UE-regering et samlet budget på mere end 100 millioner euro for hver national synkrotronkilde. Den industrielle efterspørgsel inden for området er ret udvidet, lige fra farmaceutisk til bioteknologi, fra kemi (petrokemi) til materialer (metaller, legeringer, plast, polymerer, keramik, glas osv.), Fra mikroelektronik til luftfart, fra miljøet til energi kilder.

Mamaself samarbejder med Large Scale Faciliteter

Konsortiet disponerer over en række forskellige forskningsprojekter i relation til “Large Scale Faciliteter” såvel som industrielle partnerskaber på europæisk niveau.

Mamaself-studerende kan tilbringe deres speciale-semester (SEM 4) på en af partnerinstitutionerne i Mamaself-konsortiet, hvis de vælger et beslægtet emne.

ILL Grenoble, Frankrig

Institut Laue-Langevin er et internationalt forskningscenter i forkant inden for neutronvidenskab og teknologi. Som verdens flagskibscentrum for neutronvidenskab giver ILL forskerne en meget høj flux af neutroner, der foder omkring 40 avancerede instrumenter, som konstant udvikles og opgraderes.

Som et serviceinstitut stiller ILL sine faciliteter og ekspertise til rådighed for besøgende forskere. Hvert år besøger ca. 1400 forskere fra over 40 lande ILL. Mere end 800 eksperimenter valgt af et videnskabeligt bedømmelsesudvalg udføres årligt. Forskning fokuserer primært på grundlæggende videnskab inden for en række områder: kondenseret stoffysik, kemi, biologi, nukleær fysik og materialevidenskab osv.

Mens nogle arbejder med motordesign, brændstof, plast og husholdningsprodukter, ser andre på biologiske processer på celle- og molekylær niveau. Stadigvis kan andre belyse fysikken, der kan bidrage til fremtidens elektroniske enheder. ILL kan specielt skræddersy sine neutronstråler for at undersøge de grundlæggende processer, der hjælper med at forklare, hvordan vores univers blev til, hvorfor det ser ud, som det gør i dag, og hvordan det kan opretholde livet.

ILL samarbejder også tæt og på forskellige niveauer af fortrolighed med R

Alle forskere på ILL - kemikere, fysikere, biologer, krystallografer, specialister i magnetisme og nukleær fysik - er også eksperter inden for neutronforskning og teknologi, og deres kombinerede knowhow stilles til rådighed for det videnskabelige samfund.

ILL leverer intense neutronstråler til 40 videnskabelige instrumenter, der dækker mange forskningsdomæner inden for materialevidenskab. Ca. 800 eksperimenter udføres hvert år af ca. 1400 forskere inden for faststoffysik, kemi, krystallografi, geologi, blødt stof eller biologi.

ESRF Grenoble, Frankrig

Den europæiske Synchrotron-strålingsfacilitet (ESRF), der ligger i Grenoble Frankrig, er en af de mest intense kilder til synchrotronfrembragt røntgenstråler, og verdensomspændende konkurrerer med andre 3. generations synchrotronkilder i USA (APS) og Japan (Spring-8) . Finansieret af 13 medlemslande og 8 videnskabelige associerede virksomheder giver ESRF ca. 6500 videnskabelige besøgende om året adgang til 43 strålelinjer, der er specialiseret i et af følgende domæner: videnskab med hård kondenseret stof, anvendt materialevidenskab, teknik, kemi, blød kondenseret stof videnskab, liv naturvidenskab, strukturel biologi, medicin, jord og videnskab, miljø, kulturarv, metoder og instrumentering.

Ved materialevidenskabelige undersøgelser når teknikker, der foretrækkes, såsom diffraktion, spektroskopi eller billeddannelse ekstrem høj opløsning og ydeevne på grund af den meget høje glans og lave konvergens af synchrotron lysstråle. Dette tillader meget mikrofokuserede analyser eller ultrahurtige tidsopløste eksperimenter ned til en opløsning på et par picosekunder.

LLB Saclay, Frankrig

Laboratoire Leon Brillouin (LLB) er et fransk nationalt laboratorium finansieret af Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) og Commissariat à l'Energie Atomique (CEA). LLB fremmer brugen af neutronspredning og spektroskopi i grundlæggende og anvendt videnskab. LLB udvikler og vedligeholder spektrometre på bjælkelinjer installeret på Orphee, en 14MWh reaktor ved Saclay, der leverer neutronflux siden 1980. LLB byder velkommen og hjælper hvert år omkring 500 besøgende, der kommer i en kort periode for at udføre eksperimenter, efter at deres forslag er blevet valgt. LLB udvikler også sine egne forskningsemner. Den videnskabelige aktivitet er hovedsageligt fordelt på tre domæner i kondenseret stof: fysisk-kemi, strukturelle aspekter og faseovergange af materialer, magnetisme og superledningsevne.

Synchrotron Soleil, Frankrig

Synkrotronlyskilden SOLEIL er en national fransk 3. generations synkrotron, der drives i Saclay af CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique) og CEA (Commissariat à l'Energie Atomique et aux Energies Alternatives). SOLEIL blev sat i stedet for den ældre franske synchrotron-lyskilde LURE (Orsay) og leverede sine første fotoner i 2008. SOLEIL tilbyder forskere 32 strålelinjer, der dækker en lang række spektroskopiske metoder fra infrarøde til røntgenstråler og strukturelle metoder i X -ray diffraktion og diffusion. De vigtigste forskningsdomæner er fysik, kemi, materialevidenskab, biovidenskab (især inden for krystallografi af biologiske makromolekyler), jordvidenskab og atmosfæriske videnskaber.

PSI Villigen, Schweiz

Paul Scherrer Institute (PSI) er et tværfagligt forskningsinstitut, der tilhører de schweiziske føderale institutter for teknologidomæne, der også dækker ETH Zurich og EPFL. Det blev grundlagt i 1988. PSI er et tværfagligt forskningscenter for naturvidenskab og teknologi. I nationalt og internationalt samarbejde med universiteter, andre forskningsinstitutter og industri er PSI aktiv inden for faststoffysik, materialevidenskab, elementær partikelfysik, biovidenskab, nuklear og ikke-nuklear energiforskning og energirelateret økologi.

PSI er et brugerlaboratorium, der tilbyder adgang til dets faciliteter til forskere tilknyttet mange forskellige institutioner, og det kører adskillige partikelacceleratorer. 590 MeV cyclotron, med sin 72 MeV ledsagende foraccelerator, er en af dem. Fra 2011 leverer det en protonstråle på op til 2,2 mA, hvilket er verdensrekorden for sådanne protoncyklotroner. Det driver spallationsneutronekildekomplekset. Den schweiziske lyskilde (SLS), der blev bygget i 2001, er en synkrotron lyskilde med en 2,4 GeV elektronopbevaringsring. Det er en af verdens bedste med hensyn til elektronstråleglans og stabilitet. En røntgenfri elektronelaser kaldet SwissFEL er i øjeblikket under opførelse og planlægges for at starte driften i 2016.

Forskningsområder:

 • Solid-state fysik og materialevidenskaber
 • Elementær partikelfysik
 • Biovidenskab og medicin
 • Atomenergi og nuklear sikkerhed
 • Ikke-nuklear energi
 • Energirelateret økologi
FRM II München, Tyskland

Forskningsneutronekilden Heinz Maier-Leibnitz (FRM II) er et centralt videnskabeligt institut for Technische Universität München (TUM), der ligger i lokalerne til Research Center i Garching. FRM II trådte i brug i 2005 og leverer neutroner til videnskab, industri og medicin.

Kilden stilles til rådighed for industrien i ca. 30% af den anvendelige stråletid. Dette inkluderer både industrirelateret forskning, finansieret af den offentlige pung og kontraktforskning, finansieret af industrien, fx doping af silicium til halvlederindustrien, produktion af radioisotoper til nuklearmedicin og industri, elementanalyse og tumorterapi.

Hovedmålet med reaktordriften er at tilvejebringe en høj neutronflux. Det bruges ikke til at generere elektricitet. Med 20 megawatt termisk energi producerer FRM II kun ca. 0,6% af den termiske energi, der produceres af et konventionelt atomkraftværk til at generere elektricitet. Det har verdens bedste termiske forhold mellem ydeevne og neutronflux og er således en af de mest effektive og moderne neutronkilder i verden.

ELETTRA

Elettra - Sincrotrone Trieste (i Italien) er et tværfagligt internationalt forskningscenter, som er en del af Area Science Park, et nationalt forskningslaboratorium, der sigter mod at konjugere ekspertise inden for videnskabelig forskning med teknologioverførsel.

Elettra er specialiseret i at generere synkrotron og fri elektron-laserelektromagnetisk stråling af høj kvalitet og anvende den i materialevidenskab. Det producerer lys fra ultraviolet til røntgenstråler. Den spektrale lysstyrke, der er tilgængelig på de fleste strålelinjer, er op til 1019 fotoner / s / mm2 / mrad2 / 0,1% legemsvægt, og den maksimale lysstyrke for FEL-kilderne forventes at gå op til 1030 fotoner / s / mm2 / mrad2 / 0,1% kropsvægt.

Elettra kan tilbyde forskere 28 strålelinjer, der dækker en bred vifte af spektroskopier inden for forskellige områder af videnskabelig forskning: fra kemi til fysik, fra hårde materialevidenskaber til blød stof og biologi.

Flere eksperimentelle teknikker bruges i disse strålelinjer: Fotoelektronemission, billeddannelse, spredning og diffraktion, absorption / emission / reflektion, litografi.

På grund af sin strategiske geografiske placering tiltrækker Elettra mange videnskabelige forskere fra Centrale og Østeuropa som en del af det primære netværk for videnskab og teknologi under Centraleuropa-initiativet (CEI).

Placeringer

Rennes

Address
University of Rennes 1,
Rue du Thabor

35000 Rennes, Bretagne, Frankrig

München

Address
Technische Universität München,
Arcisstraße,21

80333 München, Bayern, Tyskland

Torino

Address
University of Torino,
Via Giuseppe Verdi,8

10124 Torino, Piemonte, Italien